ေရေႏြးၾကမ္းကိုကြ်နု္ပ္တို႔ျမန္မာလူမ်ဳိးမ်ားငယ္စဥ္တည္းကေသာက္ခဲ့ၾကသည္။ေနရာတိုင္း အိမ္တိုင္းမွာ ေရေႏြးၾကမ္း၀ိုင္း ရိွခဲ့သည္။ဧည့္သည္လာလွ်င္ေရေႏြးၾကမ္းအရင္ခ်ေပးသည္။
ေရေႏြးၾကမ္းကို ျမန္မာတို႔ ဘာေၾကာင့္ ေသာက္ခဲ့ရသနည္း
လွ်ာတြင္အရသာေတြ႔သည္မွာေမြးကတည္းက၊လူမွန္းစသိကတည္းကအဖိုး၊အဘတို႔နွင့္ေသာက္ခဲ့ေသာ 'အခါးရည္'လည္းေကာင္း၊'အဖန္ရည္'ဟုလည္းေကာင္းေခၚၾကသည္ေရေႏြးၾကမ္းးကိုိသာၾကိဳက္ပါသည္။
တစ္ကယ္ေတာ့ထမင္းစားျပီးလွ်င္သို႔မဟုတ္အစာမ်ားမ်ားစားျပီးလွ်င္အခိ်ဳရည္ေသာက္သူနွင့္ေရေႏြးၾကမ္းေသာက္ သူတို႔မွာက်န္းမာေရးရႈေထာင့္မွၾကည့္လွ်ွင္အစာအိမ္သက္တမ္းရွည္မႈမတူညီၾကပါ။
တိုင္းရင္းေဆးပညာရႈေထာင့္တြင္ျဖစ္ေစ၊အိႏိၵယမွလာေသာအာယုေဗဒေဆးပညာတြင္ျဖစ္ေစ အစာစားျပီးလွ်င္အစာေၾကဖို႔အတြက္'ဝမ္းမီး'လိုသည္။'ဝမ္းမီး'ကိုေဒသႏၱရေဆးပညာတြင္'ပါစကေတေဇာ' ဟုလည္းေခၚသည္။'ဝမ္းမီး'မွာဝမ္းထဲမွမီးျဖစ္သည္။ေရေအးနွင့္ေလာင္းလွ်င္မီးျငိမ္းသြားမည္ျဖစ္သည္။
'ပါစကေတေဇာ'သည္စာကိုေလာင္ျမိဳက္ျပီးေၾကက်က္ေအာင္ခ်က္ျပီးေသာေတေဇာျဖစ္၍ပူေသာေတေဇာ (ဥဏွေတေဇာ)ျဖစ္ျပန္သည္။
ပူေသာ ေတေဇာ၏ ဆန္႔က်င္ဘက္မွာ ေအးေသာေတေဇာ
(သီတေတေဇာ)ျဖစ္သည္။ေအးေသာေရ၊ေရခဲေရ၊အခိ်ဳရည္တို႔မွာေအးေသာအရသာရိွသျဖင့္'သီတ' အစာျဖစ္သည္။အစာေၾကေစေသာအပူဆန့္က်င္ဘက္ေလာင္းထည့္လိုက္လွ်င္မည္သို့ျဖစ္မည္နည္း ရွင္းပါသည္။အစာမေၾကနိုင္ေတာ့။မေၾကသည့္အျပင္ပါစကေတေဇာပ်က္မည္ျဖစ္ေလသည္။
ပူလိုက္ေအးလိုက္ျဖစ္ပါ မ်ားလွ်င္ အစာအိမ္ပ်က္စီးသည္
အစာအိမ္ ပ်က္စီးလွ်င္ ေရာဂါ တစ္ခုခုရမည္မွာ ေသခ်ာသည္ ရနိုင္ေသာ ေရာဂါမ်ားမွာ-
ပူေသာ ေတေဇာ၏ ဆန္႔က်င္ဘက္မွာ ေအးေသာေတေဇာ
(သီတေတေဇာ)ျဖစ္သည္။ေအးေသာေရ၊ေရခဲေရ၊အခိ်ဳရည္တို႔မွာေအးေသာအရသာရိွသျဖင့္'သီတ' အစာျဖစ္သည္။အစာေၾကေစေသာအပူဆန့္က်င္ဘက္ေလာင္းထည့္လိုက္လွ်င္မည္သို့ျဖစ္မည္နည္း ရွင္းပါသည္။အစာမေၾကနိုင္ေတာ့။မေၾကသည့္အျပင္ပါစကေတေဇာပ်က္မည္ျဖစ္ေလသည္။
ပူလိုက္ေအးလိုက္ျဖစ္ပါ မ်ားလွ်င္ အစာအိမ္ပ်က္စီးသည္
အစာအိမ္ ပ်က္စီးလွ်င္ ေရာဂါ တစ္ခုခုရမည္မွာ ေသခ်ာသည္ ရနိုင္ေသာ ေရာဂါမ်ားမွာ-
(၁)အစာမေၾကေရာဂါ
(၂)အစာအိမ္ေရာင္ေရာဂါ
(၃)
အခ်ဉ္ျပန္ေရာဂါ
(၄)အစာအိမ္အခ်ဥ္ေပါက္ေရာဂါ
(၅) အစာအိမ္အနာေပါက္ျခင္း
(၆)
အစာအိမ္ကင္ဆာ စေသာ ေရာဂါမ်ားျဖစ္နိုင္ေလသည္။
ရိုးရာေဆးပညာ၊အာယုေဗဒေဆးပညာအလိုအရ'ေရာဂါမွန္သမွ်သည္အစာမေၾကမွစသည္'
ဟုဆိုသည္။အေနာက္တိုင္းေဆးပညာမ်ားတြင္မၾကာေသးမီကမွဖတ္လိုက္ရသည္မွာအစာစားျပီးအခိ်ဳရည္ နွင့္သံဗူးမ်ား၊ဂက္စ္ပါေသာအခ်ဳိရည္ေသာက္သံုးေလ့ရိွသူမ်ားမွာစားထားသမွ်ထဲမွအဆီဖတ္ မ်ားကိုေအးျပီးခဲေအာင္ျပဳလုပ္လိုက္သျဖင့္ေခ်ဖ်က္ရန္ခက္ခဲျပီး'ဆီးခိ်ဳ”ေရာဂါျဖစ္ဖို႔လမ္းစျဖစ္လာနိုင္
သည္။ထို့အျပင္ထိုအက္ဆစ္ဖတ္မ်ားကိုအဟာရအျဖစ္အူသိမ္မွစုပ္ယူရာမွေသြးေၾကာ မ်ားအတြင္းေရာက္ရိွျပီးေသြးတြင္းအဆီထုတက္လာေလသည္။ေသြးတြင္းအဆီထုတက္လာသူ မ်ားမွာေသြးေၾကာက်ဉ္းေရာဂါ၊နွလံုးေရာဂါမ်ားခံစားရေလ့ရိွျပီးအခန့္မသင့္ေသာတစ္ေန့တြင္အဆီခဲ ပတ္ထြက္ေမ်ာပါသြားျပီးဦးေနွာက္အတြင္းသို့ေရာက္ရိွျပီးရုတ္တရက္မူးျပီးလဲက်ျခင္း၊ ဦးေနွာက္အတြင္းေသြးခဲပိတ္၍ကိုယ္တစ္ျခမ္းမလႈပ္ရွားနိုင္ျခင္း၊ေလျဖတ္ျခင္းမ်ားပါျဖစ္နိုင္သည္။
စာေရးသူသည္ေလျဖတ္သူမ်ားကိုနွစ္ေပါင္း(၂ဝ)ေက်ာ္ကုသလာခဲ့သည့္အေတြ႔
အၾကံဳမ်ားအရလည္းေလျဖတ္သူအေတာ္မ်ားမ်ားမွာဆီးခ်ဳိနွင့္ေသြးတိုးေရာဂါရိွခဲ့ၾကျပီးေရခဲေရ၊ အခိ်ဳရည္ကိုထမင္းစားျပီးတိုင္းေသာက္ေလ့ရိွသူမ်ားျဖစ္သည္ကိုေတြ႔ရျပန္ပါသည္။
ေရေႏြးၾကမ္းနွင့္ပတ္သက္ျပီးျပန္လည္ေကာက္ခ်က္ခ်ရမည္ဆိုလွ်င္ေက်းလက္ေတာရြာမ်ား တြင္၊ျမိဳ႕ၾကီးျပၾကီးမ်ား၌ေနထိုင္သူမ်ားေလာက္ေလျဖတ္သူမမ်ားရျခင္းအေျကာင္းအရင္း မ်ားတြင္ေရေႏြးၾကမ္းေသာက္ေသာဓေလ့သည္လည္းတစ္ခုအပါအဝင္ျဖစ္နိုင္ပါသည္။
ေတာနယ္မ်ားတြင္ဆင္းရဲသားလယ္သမား၊ယာသမားမ်ားဘဝတြင္အခိ်ဳရည္၊ေရခဲရည္လည္း မေသာက္နိုင္ၾကပါ။တရုတ္ျပည္မွေရွ.နွစ္ေပါင္းမ်ားစြာ(ေအဒီ-၆ဝဝ)ေက်ာ္ကတည္းကဆူပြက္ေသာေရေႏြး ထဲသို႔သစ္ရြက္ေၾကြကက်ရာမွစတင္ခဲ့ေသာလဘက္ေျခာက္ခတ္ေသာက္ေသာဓေလ့ေၾကာင့္အာရွနွင့္
အေရွ့ေတာင္ဥေရာပနိုင္ငံမ်ားတြင္အစာအိမ္နွင့္အူမျကီးကင္ဆာျဖစ္သူ
နည္းပါးသည္။ဥေရာပနိုင္ငံမ်ားမွာအျဖစ္မ်ားေသာကင္ဆာသည္အေရွ့ေတာင္ အာရွရိွေရေႏြမ္းၾကမ္းေသာက္ေသာနိုင္ငံမ်ားတြင္ျဖစ္ပြားမႈရာနႈန္းနည္းသည္ကိုေလ့လာေတြ႔
ရိွၾကသည္။ေလျဖတ္ျခင္းသည္လူမေသေသာ္လည္းဘဝဆံုးရေသာေရာဂါမ်ဳိးျဖစ္သည္။
စီးပြားေရးအရလည္းမိသားစုတစ္ခုလံုးေငြကုန္ေျကးက်မ်ားျပီးနွစ္ရွည္လမ်ားထိခိုက္ေစေသာေရာဂါျဖစ္သည္။
ေလမျဖတ္ေအာင္ၾကိဳတင္ေရွာင္ၾကဖို႔လိုသည္။အမွန္ေတာ့ေလျဖတ္ျခင္းကိုကာကြယ္သည့္ေဆးဟူ၍မရိွပါ။
သြယ္ဝိုက္ေသာနည္းျဖင့္သာအကိ်ဳးရိွနိုင္ေသာေဆးမ်ားကိုသာ ေရာင္းေနၾကခင္း ျဖစ္သည္။
ေလမျဖတ္ေအာင္နားရြက္ေနာက္မွအေၾကာျဖတ္သူမ်ားလည္းေတြ႔ဖူးသည္။အလြန္မွားေသာ လုပ္ရပ္ျဖစ္သည္။နားေၾကာျဖတ္ျပီးမွေလျဖတ္လာသူကိုလက္ေတြ႔ၾကံဳဖူးပါသည္။ သတၱုဳစပ္လက္ေကာက္တစ္မ်ဳိးကိုနိုင္ငံျခားမွလာသည့္ေလမျဖတ္သည့္လက္ေကာက္၊ဤလက္ေကာက္ကို
ဝတ္ထားလွ်င္ေသြးမတိုးနိုင္ဟုညာေရာင္း ေနျခင္းမ်ားလည္းရိွသည္။
(ေလျဖတ္ျခင္းမွကာကြယ္နိုင္ေသာနည္းလမ္းေကာင္းတစ္ခုကိုညွြန္ျပပါဆိုလွ်င္
'ေရေေႏြးၾကမ္း' တစ္ ခြက္ကိုပင္ညွြန္ျပလိုပါသည္။)သင္ေလျဖတ္ျခင္းမွကာကြယ္ေသာေဆးတစ္ခြက္ကိုေသာက္လိုလွ်င္ အစာစားျပီးတိုင္းေရေႏြြးၾကမ္းတစ္ခြက္ေသာက္ပါ။အစာစားျပီးတိုင္းအခိ်ဳရည္၊ေရခဲရည္ေသာက္သည္ထက္
ေရေႏြးၾကမ္းေသာက္သည္ကအစာလည္းေၾက၊ဆီးခ်ဳိေသြးတိုးေရာဂါကိုလည္း
ကာကြယ္ျပီးေသြးတြင္းအဆီက်ေစသည့္အျပင္ေလျဖတ္ျခင္းမွလည္းကာကြယ္နိုင္သည့္ေငြကုန္ေၾကး က်နည္းေသာေဆးေကာင္းျဖစ္ေၾကာင္းေရးသားလိုက္ရပါသည္။
ဧရာ၀တီ
No comments:
Post a Comment