Saturday, February 2, 2013

သင့္ရင္သား က်န္းမာေစရန္ စားသင့္သည္မ်ား

ႏွလံုးက်န္းမာေရးအတြက္အိုမီဂါ-၃အဆီစားသင့္တယ္ဆုိတာသိထားၾကေပမယ့္အိုမီဂါ-၉အဆီကို စားသံုးဖုိ႔လိုတယ္ဆိုတာသင္သိခ်င္မွသိပါလိမ့္မယ္။မၾကာေသးမီကျပဳလုပ္ခဲ့တဲ့သုေတသနေတြအရ
အိုမီဂါ-၉ကကင္ဆာဆဲလ္ေတြကိုေသေစႏိုင္ၿပီးရင္သားကင္ဆာေရာဂါတြက္ေသာက္ေနရတဲ့ေဆးေတြရဲ႕ အာနိသင္ကိုပိုမိုထက္ျမတ္ေစပါတယ္။အိုမီဂါ-၉ဆိုတာအိုလိအက္စစ္(OleicAcid)ျဖစ္ၿပီး ဗာဒံေစ့၊ေထာပတ္သီးနဲ႔သံလြင္ဆီေတြမွာပါဝင္ပါတယ္။ေျပာင္းလဲမႈအဆင့္ဆင့္မျပဳလုပ္မီပထမဆံုး ႀကိတ္ယူရရွိလာတဲ့သံလြင္ဆီမွာဖိုက္တိုကမ္မီကယ္ေတြပါဝင္ေသာေၾကာင့္Freeradicalsေတြကို ဟန္႔တားေပးပါတယ္။တစ္ေန႔ကိုအိုမီဂါ- ၉အဆီအနည္းဆံုးစားသင့္တဲ့ပမာဏကေထာပတ္သီးတစ္လံုးရဲ႕ ငါးပံုတစ္ပံု၊ဗာဒံေစ့တစ္ေအာင္စ၊သံလြင္ဆီထမင္းစားဇြန္းတစ္ဇြန္းပါ။အပိုေဆာင္းရႏိုင္ေသာ အက်ိဳးတရားကေတာ့သုေတသီေတြကအိုမီဂါ-၉မွာမျပည့္ဝဆီေတြပါဝင္ေသာေၾကာင့္ဗိုက္မွာရွိတဲ့အဆီေတြ
ေလ်ာ့က်ေစတယ္လုိ႔ဆိုပါတယ္။အင္ဆူလင္ေဆးမတိုးတာကို ေလွ်ာ့ခ်ေပးၿပီး ႏွလံုးေရာဂါ ျဖစ္ပြားႏိုင္ေျခကိုပါ ေလ်ာ့နည္းေစတယ္လို႔ ေျပာပါတယ္။
ဖေလဗိုႏြိဳက္

အင္တီေအာက္ဆီးဒင့္တစ္မ်ိဳးျဖစ္ၿပီးေရာင္ရမ္းမႈေလွ်ာ့ခ်ေပးႏိုင္တဲ့အာနိသင္အျပင္ကင္ဆာျဖစ္ေစႏိုင္တဲ့ အႏၲရာယ္ေတြကိုလည္းေလွ်ာ့ခ်ေပးပါတယ္။ဖေလဗိုႏြိဳက္ေတြကFreeradicalsကိုဖယ္ရွားေပးၿပီး ဆဲလ္နံရံေတြပ်က္စီးမႈမရွိေအာင္ကာကြယ္ေပးပါတယ္။လက္ဖက္စိမ္း၊စပ်စ္သီးနဲ႔ေခ်ာကလက္အညိဳမွာ ဖေလဗိုႏိြဳက္ေတြမ်ားစြာပါဝင္ပါတယ္။ေန႔စဥ္သင္စားတဲ့အစားအေသာက္ေတြထဲမွာဖေလဗိႏြိဳက္ ပါဝင္ေအာင္စားေပးပါ။အပိုေဆာင္းရႏိုင္ေသာအက်ိဳးတရားကေတာ့ဖေလဗိုႏြိဳက္ေသြးေၾကာနံရံေတြကို
ေပ်ာ့ေပ်ာင္းေစၿပီးေသြးေၾကာတြင္းေသြးခဲျဖစ္ေပၚမႈႏႈန္းေလ်ာ့နည္းေစျခင္းျဖင့္ႏွလံုးက်န္းမာေရးကို အေထာက္အကူျပဳပါတယ္။

ဗီတာမင္ေအ
လက္တေလာေတြ႕ရွိခ်က္အရဗီတာမင္ေအကရင္သားကင္ဆာေရာဂါနဲ႔ဆက္စပ္မႈရွိႏိုင္တယ္လုိ႔ သုေတသီေတြကေျပာပါတယ္။ဗီတာမင္ေအကအင္တီေအာက္ဆီးဒင့္ျဖစ္တာေၾကာင့္Free Radicals ေတြရဲ႕ ဖ်က္စီးမႈကေနကာကြယ္ေပးတာေၾကာင့္လို႔ေလ့လာသူေတြကေကာက္ခ်က္ခ်ပါတယ္။အစိမ္းရင့္ေရာင္ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ေတြျဖစ္တဲ့မုန္နီလာဥ၊ကန္စြန္းဥ၊သရက္သီးေတြမွာဗီတာမင္ေအေပါမ်ားစြာ ပါဝင္ႏိုင္ပါတယ္။မိန္းကေလးတစ္ေယာက္ကတစ္ေန႔ကိုဗီတာမင္ေအ၇၀၀-၉၀၀မိုက္ခ႐ိုဂရမ္ လိုအပ္ပါတယ္။ဗီတာမင္ေအကအဆီမွာေပ်ာ္ဝင္တဲ့ဗီတာမင္ျဖစ္ၿပီးပိုလွ်ံေနပါကအသည္းထဲမွာ သိုေလွာင္သိမ္းဆည္းထားပါတယ္။ခႏၶာကိုယ္ထဲကိုကာလၾကာရွည္စြာနဲ႔ပမာဏမ်ားမ်ားေရာက္ရွိေနပါက ခႏၶာကိုယ္မွာအဆိပ္အေတာက္ျဖစ္ေစပါတယ္။ဒါေၾကာင့္ဗီတာမင္ေအရရွိဖုိ႔ေဆးေသာက္မယ့္အစား အစားအစာကေနရေအာင္ယူပါ။ပိုေဆာင္းရႏိုင္ေသာအက်ိဳးတရားကေတာ့ဗီတာမင္ေအက သင့္ခႏၶာကိုယ္ရဲ႕ ခုခံအားစနစ္ကို ထိန္းထားေပးပါတယ္။

ေဖာလိတ္
ေဖာလိတ္ကဒီအင္န္ေအမပ်က္စီးေအာင္ထိန္းေပးၿပီးဆဲလ္ေတြႀကီးထြားဖုိ႔လည္းလိုအပ္ပါတယ္။သဘာဝ အစားအစာေတြကေနရယူစားသံုးပါကခႏၶာကိုယ္ထဲမွာလြန္ကဲသြားတယ္ဆိုတာမျဖစ္ႏိုင္ပါဘူး။ အစိမ္းရင့္ေရာင္ဟင္းသီးဟင္းရြက္ေတြ၊ပဲအမ်ိဳးမ်ိဳး၊ပဲၫြန္႔န႔ဲအခ်ဥ္ဓာတ္ပါဝင္တဲ့အသီးေတြကေန ရရွိႏိုင္ပါတယ္။တစ္ေန႔ကို၄၀၀မိုက္ခ႐ိုဂရမ္ေလာက္လုိအပ္ၿပီး၁၀၀၀မီလီဂရမ္ထက္ေက်ာ္လြန္ပါက အႏၲရာယ္ရွိႏိုင္ပါတယ္။အပိုေဆာင္းရႏိုင္ေသာအက်ိဳးတရားကေတာ့ခႏၶာကိုယ္မွာေသြးနီဥေတြ ထုတ္လုပ္ဖုိ႔အတြက္ေဖာလိတ္လိုအပ္ပါတယ္။

လိုင္ကုိဖင္း
လိုင္ကိုဖင္းကရင္သားကင္ဆာဆဲလ္ေတြႀကီးထြားမႈကိုဟန္႔တားႏိုင္ပါတယ္။ဖရဲသီး၊ကၫြတ္၊ မာလကာသီး၊သေဘၤာသီးနဲ႔ခရမ္းခ်ဥ္သီးေတြကေနရယူႏိုင္ပါတယ္။ခရမ္းခ်ဥ္သီးကုိ ခ်က္ျပဳတ္စားေသာက္ပါကအစိမ္းထက္လိုင္ကိုဖင္းဓာတ္ကိုပိုမိုရရွိႏိုင္ပါတယ္။အဆီမွာေပ်ာ္ဝင္တာေၾကာင့္ ခရမ္းခ်ဥ္သီးကခ်က္ျပဳတ္စားပါကသံလြင္ဆီထည့္ခ်က္ၿပီးတစ္ပတ္ႏွစ္ႀကိမ္စားေပးပါ။အပိုေဆာင္းရႏိုင္ေသာ အက်ိဳးတရားကေတာ့လိုင္ကိုဖင္းကအဆုတ္နဲ႔အစာအိမ္ကင္ဆာျဖစ္ပြားမႈေတြကိုပါကာကြယ္ေပးႏိုင္ပါတယ္။

ဗီတာမင္ဒီ
ရင္သားကင္ဆာေရာဂါခံစားေနရသူေတြရဲ႕၅၀ရာခိုင္ႏႈန္းမွာဗီတာမင္ဒီ ခ်ိဳ႕တဲ့ေနတတ္ပါတယ္။ေလ့လာမႈအရအေမရိကန္ႏိုင္ငံမွာေနထုိင္ၾကတဲ့အမ်ိဳးသမီးေတြရဲ႕၅၃ရာခိုင္ႏႈန္းက ဗီတာမင္ဒီခ်ိဳ႕တဲ့ေနတာကိုေတြ႕ရပါတယ္။ဗီတာမင္ဒီကိုဆယ္လ္မြန္ငါး၊တူနာငါး၊မက္ကရယ္ငါးနဲ႔ ဥအမ်ိဳးမ်ိဳးကေနရယူႏိုင္ပါတယ္။အပိုေဆာင္းရႏိုင္ေသာအက်ိဳးတရားကေတာ့ခႏၶာကိုယ္အတြက္ဗီတာမင္ဒီ လံုေလာက္တဲ့ပမာဏအတုိင္းရွိေနပါကရင္သားကင္ဆာမကပါဘူး။အားလံုးေသာ ကင္ဆာေရာဂါေတြကေန ကာကြယ္ႏိုင္ၿပီး အရြယ္မတိုင္မီ ေသဆံုးႏိုင္ေျခကိုလည္းေလ်ာ့နည္းေစႏိုင္ပါတယ္။

No comments:

Post a Comment